teisipäev, 15. veebruar 2011

Kodune leib metsapähklite ja rosinatega

Kuna viimasele ajal on paljud sõbrad hakanud ise leiba tegema, tekkis idee, et prooviks ise ka leiba teha. Mõeldud tehtud. Esimesel leival küll ise juuretist ei teinud (ostsin selle Mardi laadalt), kuid lisan ikkagi siia ka info, kuidas seda teha kui juuretist käepärast pole.
Ütlen lisaks veel vaid, et leib sai väga maitsev ning tõeliselt heaks tegid selle metsapähklid.





Juuretis:

Juuretise tegemiseks tuleb segada pett, keefir või bakteriga jogurt ning paar viilu pärmita käsitöö rukkileiba. Seejärel tuleb see jätta paariks päevaks rätiku alla sooja ruumi käärima.
Hiljem saab juuretise juba eelmisest leivateost ülejäänud peotäie leivataignast ehk juuretisest.

Leiva tegemise 1. etapp:

Juuretis tuleb segada liitri käesooja veega ja lisada rukkijahu nii palju, et moodustuks umbes keefiripaksune segu. Lisada võib veel ka linnaseekstakti. Seejärel tuleb kauss/pott katta pealt rätikuga ning jätta sooja kohta 10-12 tunniks kerkima. Mina olen tõstnud radika läehdale või kui on ahi, siis ahjukohale.

Leiva tegemise 2. etapp:

Kui juuretis on õigesti käärinud, siis on see pealt kaetud vahuga. Lisada juuretisele 3-6 tl (mitte kuhjaga) soola, maitse järgi mett või 2dl pruunisuhkrut. Seejärel segada lisaks rukkijahu ning ka peotaäis nisujahu (nii kerkib paremini) ja sõtkuda, kuni taigna sisse tekib nö "lurts". Seejärel võtta järgmise leiva jaoks juuretisepoeg ning pane see külmkappi või sügavkülma. Külmkapis säilib juuretis 2-3 nädalat.

Ülejäänud taignale lisa metsapähkleid, päevalilleseemneid ja rosinaid. See kui palju neid lisada on iga ühe oma otsustada. Ise lisasin nagu Toots ütles: "pane ikka saia sisse rosinaid ka, et ei peaks neid sealt taga otsima." :)
Vala taigen leiva- või keeksivormi ning täida see 2/3 ulatuses. Kata vorm rätikuga ning jäta sooja kohta 4-5 tunniks kerkima.

Kui leib on piisavalt kerkinud küpseta seda järgnevatel temperatuuridel:

250 kraadi juures 20 minutit
220 kraadi juures 15 minutit
200 kraadi juures 10-15 minutit
180 kraadi juures lõpuni

Küpsemise ajal pintselda leiva koorikut paar korda veega.

Leib küpseb u. 1-1,5 tundi.
Katsu leiba tikuga ning kui tikk jääb kuivaks, on leib valmis.
Jäta meelde see, et kui leib ahjust välja võtta, siis leib küpseb sisemuses edasi ning selleks kata leib niiske rätikuga, et koorik ei läheks kõvaks.
Niisket rätikut on soovitatav peal hoida pidevalt.

Head kokkamist!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar